Nieuw boek over chronische pijn kan veel klachten verlichten
Therapeute Anna Raymann pleit in nieuw boek voor combinatie van behandelingen
Drie miljoen mensen in Nederland leven met chronische pijn en voor een groot deel van hen geldt dat dit hun leven beheerst. Het is de meest onbegrepen en meest onderkende ziekte, die sinds juni j.l. weliswaar door de WHO erkend wordt, maar pas vanaf 2022 officieel als ziekte mag worden bestempeld. Om patiënten te helpen schreef fysiotherapeute en ervaringsdeskundige Anna Raymann het boek ‘Overleven met chronische pijn’, boordevol tips om het leven met pijn gemakkelijker en zinvoller te maken en de pijnklachten te verlichten. Het boek verschijnt op 28 augustus.
“Genezing zoeken in combinatie van behandelingen en aanpassingen”
De tekortschietende aanpak van chronische pijn kost miljarden door onder meer ziekteverzuim en de hoge zorgkosten die zorgpremies opstuwen. De steeds vaker gekozen behandeling met opioïden (zware pijnstillers) biedt geen oplossing: een angstwekkend en toenemend aantal pijnpatiënten raakt verslaafd, terwijl de effecten van de pijnstiller op lange termijn afneemt. Door wachtlijsten in revalidatiecentra (waar er door sanering steeds minder van zijn) lopen die kosten alleen maar verder op.
Daarom pleit Raymann voor een bredere aanpak: “Chronische pijn ontstaat altijd door een combinatie van factoren. Een eenzijdige benadering werkt daarom niet. Pijnvermindering moet je zoeken in een combinatie van behandelingen. Naast geschikte pijnstilling en medische behandelingen is het In eerste instantie belangrijk dat de patiënt een beter en zinvoller leven kan gaan leiden, ondanks de pijn. Om dat te bereiken kan de pijnpatiënt zelf een aantal aanpassingen doen. Als dat lukt zal de pijn haast altijd vanzelf afnemen. In mijn boek beschrijf ik 24 stappen die elk apart geen volledige oplossing bieden, maar waarvan een aantal bij elkaar het probleem voor patiënten aanzienlijk kunnen verlichten. Welke van de 24 dat zijn is voor elke patiënt weer anders. Zelf heb ik op deze manier 75% van mijn pijnklachten kunnen verminderen en is het me gelukt om de pijn niet langer mijn leven te laten bepalen.“
Onzichtbaar probleem
Dat chronische pijn het leven van een patiënt ontwricht, is goed voor te stellen. Dat het ook een groot maar onzichtbaar probleem is met maatschappelijke impact, dat wordt nog nauwelijks gezien, vindt Raymann. “Gezonde mensen zijn in het algemeen onbekend met chronische pijn. Vraag of ze iemand kennen die aanhoudende pijn heeft, en het antwoord is vaak ontkennend. Terwijl dat statistisch gezien bijna niet mogelijk is. Ik denk dat dat komt omdat mensen met chronische pijn snel uit beeld van de ‘gezonde’ medemens raken. Pijnpatiënten raken vaak hun baan kwijt en moeten sporten en feestjes afzeggen. Zo raken ze steeds meer sociale contacten kwijt. Het leed blijft zodoende verborgen achter de voordeur en patiënten raken in een isolement.”
‘Overleven met chronische pijn’ is het derde boek van Raymann. Met haar boeken en het door haar opgerichte non-profit platform – Boek-en-steun – helpt ze pijnpatiënten al jaren om hun leven gemakkelijker en waardevoller te maken.
Boekgegevens
Overleven met chronische pijn – Anna Raymann, Uitgeverij Boek-en-steun.
204 pagina’s, full colour, ISBN: 978-90-821703-6-8, prijs: €19,90.
Met illustraties van Gijs van der Lelij en een voorwoord van Dr. Ben van Cranenburgh, neurowetenschapper en directeur ITON
Meer informatie: https://boek-en-steun.nl/perspagina-overleven-met-chronischepijn/