• 26 januari 2017

Een training alleen en specifiek voor leden van de Vereniging van Tietze- & costochondritispatiënten. Graag nodigen we jullie uit om deel te nemen aan één van deze trainingen in 2017. Schrijf je daarom snel in! Bedenk echter wel: ‘vol is vol’ en de eerste

die zich aanmeldt, staat bovenaan de lijst. Bij meer dan tien inschrijvingen per training kom je op de reservelijst. Kom in beweging!! Vul het aanmeldingsformulier in! Het formulier is verstuurd per mail.

Wanneer: donderdag 30 maart t/m zaterdag 1 april 2017. Terugkomdag op zaterdag 6 mei 2017 OF donderdag 7 t/m zaterdag 9 september 2017. Terugkomdag op zaterdag 7 oktober 2017.
Waar: op een locatie centraal in NL. De eerste drie dagen zijn met overnachtingen in een (groeps)hotel.

Waarom zou je deelnemen aan deze Tietze AVC-training:
De training is bedoeld voor mensen met de ziekte “Syndroom van Tietze en/of costochondritis” om hen te leren omgaan met de ziekte, de pijn, de onzekerheid en het effect van de ziekte op je totale leven. Als persoon, als partner, binnen een sociaal verband, in je werkkring, etc. Om zo de kwaliteit van leven te vergroten en de neergaande fysieke en mentale spiraal, die velen ervaren, minstens tot stilstand te brengen.

Wat wordt er zoal bereikt:
* inzichten in waar sta ik nu eigenlijk en hoe nu verder?
* gedachten en gevoelens beter kunnen aanvaarden en loslaten/het een plek kunnen geven
* meer aandacht voor wat zich in het ‘nu’ afspeelt (mindfulness)
* beter (in)zicht krijgen in/op wie je bent, wat je belangrijk vindt (waar je aandacht aan wilt besteden) en wat je nog wilt bereiken in dit leven (en hoe daar naartoe op weg te gaan)
* praktisch toepasbaar oefeningen en oplossingen + handvatten & tips
* fijne contacten met deelgenoten; even echt voor jezelf bezig gaan.

Voor wie/de doelgroep:
* patiënten met het syndroom van Tietze en/of costochondritis,
* mensen die willen werken aan het omgaan met hun ziekte, recent geconstateerd of chronisch,
* leden van de vereniging die professioneel te maken hebben met de ziekte.

Opbouw van de training:
Na aanmelding krijg je een bevestigingsbrief met voorbereidingsopdracht, daarna volgt een aantal weken voor de training een (telefonische) intake. Dan de basistraining in drie dagen (intern); tussentijdse opdracht(en) om in de thuissituatie mee aan de gang te gaan en daarna een terugkomdag.

De training wordt in zijn geheel door ervaren trainers/coaches begeleid en uitgevoerd. Op onderdelen wordt met externe professionals gewerkt: gespecialiseerde (gedrags-)therapeuten, trainers en (life)coaches (bijv. een Yogadocente). Alle betrokkenen hebben ervaring met of weet van Tietze en/of costochondritis en hebben ervaring en expertise met chronische ziekten, pijn en/of vermoeidheid.

Bijdrage:
We vragen van de deelnemers een eigen bijdrage van € 175,-. Vele (aanvullende) zorgverzekeringen vergoeden een (deel van de) training of cursus. Is het bedrag je te groot, neem dan graag contact op met het bestuur, dan kijken we wat we eraan kunnen doen. Fiscaal kun je het bedrag in ieder geval meenemen.

Waar staat de naam ‘AVC-training’ voor:
De AVC-training is op maat gemaakt voor de Vereniging van Tietze- & costochondritispatiënten.
AVC staat voor: de ‘A’ van ‘aanvaarding en inzicht in je huidige situatie’; ‘V’ van ‘verandering & verankering’ (wat kan beter) en ‘C’ van ‘creatie van nieuwe kansen & mogelijkheden’. De Tietze AVC-training is gebaseerd op de uitgangspunten van ACT (Acceptance Commitment Therapy), een wetenschappelijk onderzochte behandelmethode en gedragstherapie (Steven C. Hayes (USA)). De training gaat echter verder dan de behandelmethode van ACT, omdat het deelnemers naast handvatten ook praktische tips geeft op het gebied van bewegen, voeding, (vrijwilligers)werk, re-integratie, revalidatie, etc. Daarnaast wordt gewerkt met de principes van MBCT (Mindfull-Based Cognitive Therapy) en de uitkomsten uit het onderzoek van Prof. Dr. Rinie Geenen & zijn team (UMC – Utrecht) uit 2013 bij Tietze-patiënten.