• 6 november 2018

Bent u Tietze- en/of costochondritispatiënt? Wilt u meehelpen aan een actie die patiënten zoals u helpt om beter te begrijpen waar de ziekte vandaan komt en hoe deze het best behandeld kan worden? De vereniging van Tietze- en costochondritispatiënten heeft een nieuw onderzoek gestart waarmee dat mogelijk wordt.

Vanuit de reumatologie word gedacht dat het Syndroom van Tietze gelinkt zou kunnen zijn aan een andere vorm van ontstekingsreuma, namelijk axiale spondyloartritis, ook wel de Ziekte van Bechterew genoemd. Bij deze vorm van reuma raken vooral de gewrichten in je bekken en je wervelkolom ontstoken. Deze ontstekingen veroorzaken chronische pijn en stijfheid. Ook kan het borstbeen ontstoken raken.

De erfelijke factor HLA-B27 is gelinkt aan de Ziekte van Bechterew. Deze factor kan aangetoond worden in het bloed. De aanwezigheid van HLA-B27 zegt niet alles, omdat deze factor ook voorkomt bij mensen die geen last van deze aandoening hebben. Maar als er HLA-B27 wordt aangetroffen in het bloed, kan dat een aanwijzing zijn voor de Ziekte van Bechterew. Voor deze vorm van reuma bestaan goede behandelprotocollen.

Het doel van dit bloedonderzoek is kijken of bij mensen met het Syndroom van Tietze en/of costochondritis ook de erfelijke factor HLA-B27 in het bloed kan worden gevonden. Als we dit verband namelijk kunnen aantonen, dan kan er een passende behandeling worden gevonden.

Patiënten worden uitgenodigd om mee te doen aan dit bloedonderzoek. Voor dit onderzoek zal u gevraagd worden om éénmalig, op een moment dat het u uitkomt, naar een officiële prikpost bij u in de buurt te gaan om bloed af te laten nemen en vervolgens de uitslag van dit onderzoek met ons te delen. De kosten voor dit onderzoek worden dan door de vereniging vergoed. Het is wel belangrijk dat de test vóór 31 december wordt afgenomen. Hebt u vragen of wilt u een bloedtest aanvragen, stuur dan een bericht naar medischadvies@tietze.nl . Heel hartelijk bedankt voor uw medewerking.