skip to Main Content

Er is (nog) geen afdoende – en voor iedereen gelijke – therapie bekend. In de meeste gevallen is een evenwicht tussen voldoende oefening om de gewrichten niet te laten verstijven en voldoende rust om het proces niet verder uit de hand te laten lopen, van belang.

Meest voorkomende therapieën m.b.t. Tietze

  • Fysiotherapie  Elektrische warmtebehandelingen en massage op de pijnlijke plekken door de fysiotherapeut kunnen verlichtend werken. Gymnastiek- en  ademhalingsoefeningen kunnen door de   fysiotherapeut worden voorgeschreven en beoefend met veelal goed resultaat op de kortere termijn.
  • Manuele therapie Olga Vis uit Leiden is een Manueel therapeut die zelf Tietze heeft gehad en die veel Tietze patienten heeft behandeld. Haar website ( Extern)
  • Mensendieck  Als u bereid bent zelf iets te doen aan uw pijnklachten kan oefentherapie Mensendiek een goede behandelingsmethode zijn. Samen met de therapeut leert u begrijpen waar uw klachten vandaan komen en kijkt  u naar uw lichaamshouding en manier van bewegen en wat u er aan kunt doen gewoontes van jaren af te leren. Door het doen van oefeningen leert u hoe u zich het beste kunt bewegen.
  • Neuraaltherapie  Neuraaltherapie is een geneeswijze die er vanuit gaat dat elke  inwendige stoornis aan de oppervlakte van het lichaam tot uiting  komt. Dit kan zijn in de vorm van huid- of spierpijn, waarvan gedacht wordt dat deze een negatieve invloed heeft op de oorspronkelijke kwaal. Hierdoor ontstaat een vicieuze cirkel van steeds toenemende klachten. De neuraaltherapeut tracht door inspuiting van procaïne (een middel dat wordt gebruikt voor lokale verdoving), deze cirkel te doorbreken en zo genezing te bewerkstelligen.
  • Kinesitherapie  Hierbij worden de costosternale gewrichten (kraakbeengewrichten tussen borstbeen en ribben) heel voorzichtig gemasseerd en gemobiliseerd, met als doel deze gewrichten los te houden en te “spoelen”, met andere woorden te ontdoen van bepaalde schadelijke stoffen. Het accent ligt op bewegingstherapie en massage. Ook wordt vaak het sympatisch zenuwstelsel behandeld via de rug, waarbij soms ademhalingsoefeningen worden opgegeven; soms wordt er ook “ultrason” gegeven.
  • Shiatsu  Bij deze therapie wordt met de vingers, de duim en de handpalm druk uitgeoefend op bepaalde plaatsen van het lichaam, waardoor de energiestromen in het lichaam weer in balans komen en het natuurlijk herstelvermogen van het lichaam wordt gestimuleerd. Het wordt ook wel drukpuntmassage genoemd. Het is een eeuwenoude techniek met vaak verrassende resultaten.
  • Fyto  Is de behandeling van klachten en ziekten gebaseerd op natuurlijke  geneesmiddelen, waarbij alle werkzame bestanddelen worden  behouden en zonder enige toevoeging worden verwerkt. Dit in  tegenstelling tot homeopathie waarbij gewerkt wordt met tincturen, die  sterk verdund worden met alcohol.
  • Psychotherapie  houdt zich bezig met psychosociale problematieken en psychiatrische stoornissen. Psychotherapeuten zijn hulpverleners die een gespecialiseerde psychotherapieopleiding hebben gevolgd. Hun psychotherapeutische kennis is breed van aard en zij kunnen daarom gericht kiezen uit verschillende therapeutische methodieken (of combinaties van therapeutische technieken toepassen). Daarnaast bestaan er therapeuten die één specifieke psychotherapie toepassen. Denk bijvoorbeeld aan cognitief therapeuten, Rogeriaanse (client-centered) therapeuten en Gestalt-therapeuten.
  • Hypnotherapie is het inzetten van hypnose als middel tegen psychische en lichamelijke klachten, maar ook voor sportprestatieverbetering. De patiënt wordt door de hypnotherapeut door middel van voornamelijk verbale communicatie in een lichte trance gebracht maar behoudt de controle over zichzelf. De gedachte achter hypnotherapie is dat de patiënt onder hypnose gemakkelijker contact kan maken met het onderbewustzijn dan in het dagelijks leven mogelijk is omdat het rationele bewustzijn dat belemmert. Door contact met onbewuste gevoelens en ideeën krijgt de patiënt (meer) inzicht in de eigen behoeften en mogelijkheden. Met de verkregen informatie zou een proces van genezing in gang gezet kunnen worden.
  • Zenuwblokkade  Hiertoe wordt een via een röntgenscherm gecontroleerde naald een elektrode op de te blokkeren zenuw geplaatst. Met hoogfrequentiestroom (RF) wordt de betreffende zenuw uitgeschakeld.

En dan hebben we nog een aantal andere behandelingen waar sommige patienten aangegeven baat bij te hebben: acupunctuur;  manuele therapie;  chiropractie;  osteopathie;  ook wordt gebruik gemaakt van pijnbestrijding via TENS (Transcutaneous Electric Nerve Stimulation) d.m.v. vier elektroden op de huid worden kleine stroomstootjes opgewekt, waarmee de pijn kan worden onderdrukt. In sommige gevallen kan zo’n apparaatje worden geïmplanteerd;  een arts schreef een elektronisch apparaatje voor (Novafon), dat geluidsgolven uitzendt, die op de pijnlijke plek in het lichaam; doordringen en verlichtend kunnen werken;  een vrouwelijk patiënt heeft ter verlichting van de klachten een BH gevonden bij Ulla Popken damesmode. Het model heeft een voorsluiting en is gemaakt van hele zachte katoen zonder naden ca. € 35 (2013)

Bovenstaande behandelingen zijn slechts ter informatie.
Een voor een ieder  afdoende werkend geneesmiddel of behandeling is niet bekend.

Laatste nieuws

Latest news

Onderzoek geneesmiddelen

Beste leden van onze mooie vereniging, Wellicht hebben jullie al vernomen dat ik mij meer in ga zetten voor de jongeren binnen de vereniging (wat…

Enquête Jaarkalender en Training

Daar zijn we weer met een nieuwe oproep voor iedereen t/m 30 jaar binnen onze vereniging. Zaterdag 21 mei wordt er voor de eerste keer…

AVC-basistraining – 8 t/m 10 september

Aanvaarding, verandering en creatie. Dat is waar onze speciale AVC-training om draait. In een aantal dagen willen we je beter leren omgaan met de ziekte,…

Helpt u mee meer te begrijpen over pijn en vermoeidheid bij reuma?

VUL DAN ONDERSTAANDE VRAGENLIJST IN Link: https://encuestas.ugr.es/index.php/969443?lang=nl Onderzoekers en patiënten uit Europa onderzoeken factoren die pijn en vermoeidheid beïnvloeden bij reumatische aandoeningen. Het invullen van…

Back To Top