Ga naar hoofdinhoud

Fasciatherapie F.I.T. bij het syndroom van Tietze

De belangrijkste structuren van ons steun- en bewegingsapparaat zijn de bindweefselvliezen en de vloeibare gel tussen deze vliezen. De bindweefselvliezen zelf zorgen ervoor dat alle spieren, botten en zenuwen met elkaar verbonden zijn, de gel die hiertussen aanwezig is zorgt voor soepele wrijvingloze bewegingen. Deze twee structuren worden samen ‘de fascia’ genoemd.

Uit onderzoek blijkt dat Fascia veel meer zenuwuiteinden bevat dan spierweefsel, kraakbeen of bot. Om deze reden lijken problemen zoals pijnklachten, stijfheid en balansproblemen veroorzaakt te worden (of in stand gehouden) door problemen in de fascia. Uit ervaring blijkt dat dit verhaal ook op lijkt te gaan voor het syndroom van Tietze en/of.

Bij verzuring van de ‘gel’ tussen de bindweefselvliezen treedt overgevoeligheid van deze zenuwuiteinden op. Dit betekent dat sensoren die verantwoordelijk zijn voor de bewegingsregistratie en het meten van de status waarin het lichaam verkeerd overgevoelig wordt. Op deze manier kunnen onschuldige bewegingen of houdingen al leiden tot pijnklachten. Dezelfde verzuring leidt tot meer stroperige of plakkerige ‘gel’ tussen de bindweefselvliezen, met als gevolg dat de vliezen minder goed kunnen verglijden ten opzichte van elkaar. Hierdoor kunnen er verschillende bewegingsbeperkingen ontstaan. Bij het syndroom van Tietze zal dit vooral zijn van de borstkas, maar soms gaan nek en schouders ook vastzitten. Door de spanning in de fascia kan druk ontstaan op de overgangen van kraakbeen naar de ribben. De verzuring van de gel kan ontstaan door overbelasting, bijvoorbeeld door langdurig hoesten of hyperventilatie, stress, een val of fysieke en mentale spanning.

Het syndroom van Tietze wordt zowel in de medische wereld (huisarts en ziekenhuis) als in de paramedische wereld (fysiotherapeut, oefentherapeut, etc.)  vaak als ‘onbegrepen klachten’ bestempeld. De klachten die patiënten met het syndroom van Tietze ervaren, kunnen gelukkig in veel gevallen spontaan herstellen binnen een aantal weken of maanden. Echter de mensen met langdurige klachten (soms zelfs toenemend) hebben vaak verschillende artsen en specialisten gezien, vaak zonder veel succes. De ervaring leert dat u samen met een Fasciatherapeut behoorlijk impact kunt maken op uw klachtenpatroon, zelfs tot volledig herstel.

De technieken die worden gebruikt tijdens Fasciatherapie F.I.T. zijn niet of nauwelijks pijnlijk en bestaan veelal uit warmtetherapie, triggerpointbehandeling en rustige massage-achtige technieken. Eigenlijk hebben alle gebruikte technieken hetzelfde doel, namelijk het soepel en bewegelijk maken van de fascia, zodat bewegingsvrijheid weer normaliseert, de spanning afneemt en de afvoerstoffen uit het weefsel afgevoerd worden. Naast de behandeling die de Fasciatherapeut uitvoert wordt er gekeken naar de mogelijke oorzakelijke- en in standhoudende factoren. Het adempatroon, de bewegelijkheid en de veerkracht van het fasciale systeem, psycho-emotionele belasting, het voedingspatroon, de slaapkwaliteit en kennis omtrent pijn zijn aangrijpingspunten om een positieve impact te maken op uw klachtenpatroon. Onze ervaring is dat in de meeste gevallen de klachten verdwijnen of op zijn minst fors kunnen verminderen.

Fasciatherapie F.I.T. is een nieuwe behandelvorm die valt binnen het domein van de fysiotherapeut, behandelingen worden gedeclareerd als fysiotherapie. Zie www.fasciaweb.nl voor meer informatie over deze behandelvorm. Zoekt u een therapeut in uw omgeving die getraind is in de behandeling van het syndroom van Tietze, dan kunt u contact opnemen met onze secretaresse  (info@fasciaweb.nl). Op dit moment is het aantal therapeuten nog niet zo groot, maar we gaan binnenkort nascholing verzorgen zodat er meer therapeuten zullen zijn met voldoende kennis van het syndroom van Tietze.

Vriendelijke groet namens het FIT-team (Fascia Integratie Therapie)
Ernst van der Wijk & Job van der Bos

 

Laatste nieuws

Latest news

Nieuwe ledendag 5 november

Nieuwe leden … daarvan hopen we dat ze zich zo snel mogelijk thuis voelen binnen de vereniging. Wanneer: Op zaterdag 5 november a.s. van 10.00…

Onderzoek geneesmiddelen

Beste leden van onze mooie vereniging, Wellicht hebben jullie al vernomen dat ik mij meer in ga zetten voor de jongeren binnen de vereniging (wat…

Enquête Jaarkalender en Training

Daar zijn we weer met een nieuwe oproep voor iedereen t/m 30 jaar binnen onze vereniging. Zaterdag 21 mei wordt er voor de eerste keer…

Helpt u mee meer te begrijpen over pijn en vermoeidheid bij reuma?

VUL DAN ONDERSTAANDE VRAGENLIJST IN Link: https://encuestas.ugr.es/index.php/969443?lang=nl Onderzoekers en patiënten uit Europa onderzoeken factoren die pijn en vermoeidheid beïnvloeden bij reumatische aandoeningen. Het invullen van…

Back To Top