Ga naar hoofdinhoud

Tien tips voor bewegen bij het syndroom van Tietze en costochondritis

 1. Het allereerste advies is misschien ook wel direct het meest belangrijke: je maakt niks in je lichaam kapot door te bewegen. Probeer dus ondanks de klachten toch in beweging te blijven. Laat de angst voor meer pijn of om iets kapot te maken niet leidend zijn.
 2. Ervaar wat voor jou persoonlijk het beste werkt door verschillende dingen uit te proberen en je eigen grenzen aan te voelen. Het belangrijkste is om iets te kiezen wat bij je past en wat je leuk vindt.
 3. Probeer elke dag een half uur te bewegen, dit kan ook buiten een rondje wandelen of fietsen zijn.
 4. Wanneer je erg veel last hebt van je klachten of een slechte dag hebt, kun je het iets rustiger aan doen dan op de goede dagen. Probeer als je klachten hebt vooral aandacht te besteden aan de beweeglijkheid (het in beweging houden) en ontspanning.
 5. Het versterken van de rompspieren kan ervoor zorgen dat er minder klachten worden ervaren. Door de spieren van de buik, borst en rug te versterken, zorg je voor een betere houding en is je lichaam beter in staat om zichzelf goed op te vangen op dagen dat je meer last hebt. Met beleid kracht opbouwen is goed om te doen in perioden waarin je wat minder last hebt.
 6. Gewrichten werken constant samen en beïnvloeden elkaar. Een bewegingsbeperking in de rug kan klachten op de borst geven. Werken aan beweeglijkheid van heel het lichaam is dus altijd goed.
 7. Geschikte sporten zijn vermoedelijk fitness, fietsen en wandelen. Let hierbij op dat de meest geschikte intensiteit voor iedere persoon anders ligt.
 8. Zwemmen en bewegen in warm water worden vaak als heel prettig ervaren, aan de ene kant door de warmte en aan de andere kant doordat er in het water minder druk op de gewrichten komt.
 9. Yoga is er in verschillende vormen (verschillend in intensiteit). In de basis word je er soepeler en meer ontspannen van. Het bevordert een gezond functionerende borstkas omdat deze beweeglijker wordt. Er is aandacht voor een goede, rustige ademhaling vanuit de buik. Deze manier van ademen kan bij Tietze bijdragen aan klachtenvermindering en meer ervaren rust.
 10. Tijdens alle vormen van bewegen waar je je prettig bij voelt, maakt het lichaam endorfine aan. Deze stof heeft een pijn dempende werking en je zal de klachten als minder heftig ervaren en er dus minder mee bezig zijn.
Onze vereniging is lid van het ReumaNederland, omdat het syndroom van Tietze een reumagerelateerde aandoening is. Het ReumaNederland geeft aan dat het erg belangrijk is dat u blijft bewegen, ook als u de diagnose syndroom van Tietze heeft gekregen.

Enkele tips over bewegen van ReumaNederland

 • Blijf binnen uw grenzen  Het is verstandig bij de beweging niet over uw grenzen te gaan. Als de ziekte rustig is, kunt u meer doen dan wanneer de ziekte actief is. Een fysio- of oefentherapeut die bekend is met reumatische klachten kan u adviseren over geschikte oefeningen en oefenvormen. Er zijn veel mogelijkheden: individueel, groepstherapie, zwemmen, medische fitness en aangepast sporten.
 • Sporten  Een advies over sporten is helemaal afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Meestal kunt u contactsporten en sporten met grote lichamelijke inspanning of piekbelastingen beter vermijden. Geschikter zijn sporten als fitness, zwemmen, fietsen en wandelen. Bij zwemmen, fietsen en wandelen beweegt u gelijkmatig en hoeven uw gewrichten geen grote schokken op te vangen. Zwemmen en oefenen in verwarmd water is een goede manier van bewegen. In het water worden uw gewrichten niet zwaar belast. Ze worden door het water ondersteund. Bij fietsen kunt u uw gewrichten beschermen door in een lichte versnelling te fietsen en rechtop te zitten. Een terugtraprem kan prettiger zijn dan handremmen. Er zijn natuurlijk nog meer sporten en activiteiten te bedenken waarmee u uw conditie kunt verbeteren. Belangrijk is dat u iets kiest dat bij u past en waar u plezier aan beleeft. U kunt advies vragen aan uw fysiotherapeut, oefentherapeut of arts.
 • Samen oefenen  U kunt ook bewegen in groepsverband. Veel reumapatiëntenverenigingen organiseren naast zogenaamde ‘droge’ oefengroepen ook hydrotherapie-groepen waarin u in warm water oefent onder begeleiding van een fysiotherapeut. Vaak wordt het oefenen in het water gecombineerd met oefeningen op het droge. De ervaring leert dat leden van een oefengroep gemakkelijker de discipline van regelmatig bewegen opbrengen.

Bron: www.ReumaNederland.nl
Meer informatie vindt u op de website van ReumaNederland

Factsheet

De factsheet Beweging is alleen zichtbaar voor leden. Deze factsheet kan hier ingezien worden.

Laatste nieuws

Latest news

Jong & Tietze Netflix party

Begin van deze maand hebben Vivianne en ik (Desiree) gebrainstormd met onze jongeren uit de WhatsAppgroep. We wilden gaan kijken om meer activiteiten, speciaal voor…

Onderzoek geneesmiddelen

Beste leden van onze mooie vereniging, Wellicht hebben jullie al vernomen dat ik mij meer in ga zetten voor de jongeren binnen de vereniging (wat…

Enquête Jaarkalender en Training

Dit is een oproep voor iedereen t/m 30 jaar binnen onze vereniging. Zaterdag 21 mei 2022 werd voor de eerste keer een jongerentraining georganiseerd. Deze…

Helpt u mee meer te begrijpen over pijn en vermoeidheid bij reuma?

VUL DAN ONDERSTAANDE VRAGENLIJST IN Link: https://encuestas.ugr.es/index.php/969443?lang=nl Onderzoekers en patiënten uit Europa onderzoeken factoren die pijn en vermoeidheid beïnvloeden bij reumatische aandoeningen. Het invullen van…

Back To Top