Skip to content

Voeding
Het is algemeen bekend dat voeding een positieve bijdrage levert aan de algehele gezondheid. Voeding kan niet alleen ziektes voorkomen, maar heeft bij veel ziektes ook een heilzame werking. Tegenwoordig heeft iedereen een andere mening over voeding en over wat gezond is en wat niet. Dat kan leiden tot verwarring. In dit artikel geven we daarom een aantal goede richtlijnen die je de basis geven voor het samenstellen van een gezond voedingspatroon en advies specifiek voor patiënten met syndroom van Tietze en/of costochondritis.

De Schijf van Vijf
In de ‘Richtlijnen goede voeding’, staat beschreven welke voeding in het algemeen het best is voor je lichaam en het Voedingscentrum heeft deze richtlijnen vertaald in de Schijf van Vijf. De Schijf van Vijf laat in vijf vakken een optimale combinatie zien van productgroepen die een gunstig effect hebben op je gezondheid en die gezamenlijk voorzien in de voedingsstoffenbehoefte. Het gaat hier om de vakken 1) groente en fruit, 2) smeer- en bereidingsvetten, 3) zuivel, noten, vis, peulvruchten, vlees en ei, 4) brood, graanproducten en aardappelen en 5) dranken.

Vak 1: Groenten en fruit
Groenten en fruit bevatten voedingsstoffen die het risico op hart- en vaatziektes, darm- en longkanker en diabetes type 2 verlagen. Eet per dag ten minste 250 gram groenten en 2 porties fruit (200 gram).

Vak 2: Smeer- en bereidingsvetten
Vet is een belangrijke bouwstof voor het lichaam en levert onder andere de vitaminen A, D en E. Volwassen mannen en vrouwen hebben respectievelijk 65 en 40 gram smeer- en bereidingsvetten per dag nodig.

Vak 3: Zuivel, noten, vis, peulvruchten, vlees en ei
Meer plantaardig en minder vaak vlees eten: in deze groep draait het om afwisseling tussen dierlijke en plantaardige producten. Zo kunnen noten de kans verkleinen op hart- en vaatziekten. Daarnaast verklein je ook het risico op darmkanker door dagelijks 2 tot 3 porties zuivel per dag te consumeren.

Vak 4: Brood, graanproducten en aardappelen
In dit vak spelen volkoren graanproducten de hoofdrol, zoals volkorenbrood, havermout en zilvervliesrijst. Het risico op hart- en vaatzieken, diabetes type 2 en darmkanker wordt al verkleind door het eten van 3 opscheplepels volkoren graanproducten of 3 volkoren boterhammen per dag.

Vak 5: Dranken
Dagelijks heeft het lichaam 1,5 tot 2 liter vocht nodig; het grootste deel daarvan moet uit dit vak komen. Je lichaam heeft vocht nodig, maar extra suiker? Zeker niet. Daarom vind je in de Schijf van Vijf de dorstlessers zonder calorieën: water, koffie en thee.

Alleen voor leden

Dit kader verbergt inhoud die alleen beschikbaar is voor leden. Bent u nog geen lid? Via onderstaande knop kunt u uw lidmaatschap afsluiten. Deze is 12 maanden geldig en geeft meteen toegang tot deze en andere inhoud. Bent u al lid? Gebruik dan de link om in te loggen op uw account.

Word lidIk ben al lid

Geschreven door: MMJM van Delft, Voedingsdeskundige

Nieuws

Latest news

De Arbeidsparticipatietool en de Studietool zijn weer in de lucht

De arbeidsparticipatietool Na een tijdje uit de lucht te zijn geweest, is de arbeidsparticipatietool weer beschikbaar, zie Arbeidsparticipatietool – Samen bouwen aan participatie Waarom? Mensen…

Helpt u mee meer te begrijpen over pijn en vermoeidheid bij reuma?

VUL DAN ONDERSTAANDE VRAGENLIJST IN Link: https://encuestas.ugr.es/index.php/969443?lang=nl Onderzoekers en patiënten uit Europa onderzoeken factoren die pijn en vermoeidheid beïnvloeden bij reumatische aandoeningen. Het invullen van…

NHPR en ReumanetNL

De Nederlandse Health Professionals in de Reumatologie is een vereniging van ongeveer 500 leden van de Nederlandse health professionals in de reumatologie. Onderdeel hiervan is…

Patiëntenparticipatie: ‘Samen bereik je meer’

NIEUWE KOERS EN NIEUWE WEBSITE Utrecht, 14-12-2021 | ‘Om van patiëntenparticipatie een succes te maken, zijn krachtige patiënten- en cliëntenorganisaties essentieel. Maar het is ook…

Back To Top