Ga naar hoofdinhoud

In de populaire wetenschappelijke literatuur is, voor zover bekend, weinig over de aandoening te vinden. In medische vakliteratuur is slechts summiere informatie te vinden, maar dit is voor leken niet hanteerbaar. Zelfs op internet bleek beperkte info beschikbaar, die bovendien niet gebaseerd is op ervaringen van patiënten. Dit is de reden dat deze website opgezet is.

De aandoening Tietze is – zoals in de medische wereld vaak gebruikelijk – in 1921 vernoemd naar zijn ontdekker en naamgever, de Duitse dr. Alexander Tietze.

Tietze werd geboren 6 februari 1864 te Liebenau, Neumark (BRD). Hij studeerde in Breslau (Wroclaw) en behaalde zijn doctoraal in 1887. Van 1888-1895 was Tietze assistent in de chirurgische kliniek van Breslau. In 1894 werd hij bevorderd tot chirurg en in 1896 werd hij hoofdarts in het Allerheiligen-Hospital. De Duitser schreef een excellent boek over spoedchirurgie, uitgegeven in 1927, en schreef ook veel in boeken en tijdschriften over chirurgische onderwerpen. Dr. Tietze overleed op 19 maart 1927 te Breslau (BRD).

Arno Hol heeft een gedegen online naslagwerk opgezet, wat nog steeds de basis is van de huidige website www.tietze.nl. Samen met Inge Geurts is Arno in 2004 de Vereniging van Tietze patiënten gestart, waarbij informatievoorziening en deelgenotencontact speerpunten waren en waar in de eerste jaren ongeveer dertig Tietzepatienten jaarlijks informeel bij elkaar kwamen. Door in 2006 aan te sluiten bij de Reumabond en daarbij de mogelijkheden voor subsidie werden ontdekt, groeide de vereniging steeds verder naar een professionele en erkende patiënten zorgverlener. Omdat Costochondritispatiënten veelal dezelfde problemen hebben als patienten met het Syndroom van Tietze, besloot de vereniging in 2009 verder uit te breiden en werd de naam veranderd in de vereniging van Tietze- en costochondritispatiënten, waarbij naast informatievoorziening en deelgenotencontact, ook belangenbehartiging en medisch onderzoek speerpunten zijn geworden.

Laatste nieuws

Latest news

ALV & Deelgenotenweekend

Zaterdag 18 en zondag 19 november a.s. vindt voor leden weer de Algemene Ledenvergadering en deelgenotenweekend plaats op een mooie locatie. Dit is dé gelegenheid…

Naastendag 2023

Introductie ‘Naasten’-dag voor naasten van leden met Tietze en/of costochondritis Een pilot-dag te houden op zaterdag 21 oktober 2023 in Den Dolder Introductie Als naasten…

Jong & Tietze ‘Bewegen, met daarnaast een creatieve activiteit’

Daar zijn wij weer voor onze jongeren! We hebben een tof nieuw idee voor een jongerenactiviteit, eentje die jullie zeker leuk zullen vinden om aan deel te nemen. Het zal een licht actieve en creatieve dag worden, heerlijke combinatie al zeg ik het zelf. De jongerenactiviteit vindt plaats op zondag 17 september 2023.

Onderzoek geneesmiddelen

Beste leden van onze mooie vereniging, Wellicht hebben jullie al vernomen dat ik mij meer in ga zetten voor de jongeren binnen de vereniging (wat…

Back To Top