Skip to content

Er is eigenlijk weinig verschil tussen het syndroom van Tietze en costochondritis. Beide aandoeningen zijn aan elkaar geliëerd en hebben te maken met een ontsteking van het ribkraakbeen. Bij Tietze beperkt de aandoening zich tot het kraakbeen tussen de ribben en  het borstbeen en kan er sprake zijn van een zwelling onderaan het borstbeen. We spreken van costochondritis indien het kraakbeen tussen de ribben en bijvoorbeeld ruggengraat ontstoken is.

Zeldzame of chronische aandoening?

Op verzoek van de vereniging is er in 2010 door het TNO bij de doelgroep een onderzoek gedaan.Aangenomen wordt dat er ongeveer 5.000 Tietze- en of costochondritispatiënten in Nederland zijn waarmee de aandoening binnen de zeldzame aandoeningen valt. Maar dat is slechts een aanname. Bij de meeste gediagnosticeerde patiënten verdwijnen de ontstekingen na een aantal maanden, echter er zijn ook Tietze-patiënten waarbij  de klachten zich maanden tot jaren aanhouden. Deze patiënten vallen onder de chronisch Tietze-patiënten groep en daar is de informatie op deze website ook op gebasseerd.

[bron 24-12-2015: website van het ReumaNederland]

Een aantal feiten:

  • Tietze is geen levensbedreigende aandoening
  • De klachten verdwijnen vanzelf na enkele maanden, maar in sommige gevallen wordt deze ook chronisch en houdt de pijn jaren aan
  • De pijnklachten kunnen veel angst en stress opleveren
  • De oorzaak is niet duidelijk
  • Een eenduidige behandeling is niet bekend
  • Contact met deelgenoten kan u helpen
  • Tietze komt in alle leeftijdsgroepen voor bij zowel mannen als vrouwen
  • Tietze en costochondritis zijn beide niet-bacteriologische ontstekingen en daarmee ook niet te behandelen met antibiotica
  • De behandeling bestaat uit het toedienen van ontstekingsremmende pijnmedicatie, maar fysiotherapie en een goede houding en buikademhaling kan verlichting geven

Verklarende woordenlijst

costo     = rib
chondr   = kraakbeen
itis         = ontsteking

Levensbeïnvloedend

Zoals uit de inhoud van deze website mag blijken, worden veel chronische patiënten dagelijks geconfronteerd met Tietze, waarbij een ieder de klachten anders ervaart. Hierdoor kan de aandoening vanwege de veelal indringende pijnklachten vaak als negatief levensbeïnvloedend worden beschouwd en verdient de aandoening en de gevolgen daarvan meer aandacht dan ze nu krijgt van de medische wetenschap. In 2019 is door middel van een gevalideerde vragenlijst geïnventariseerd hoe mensen met Tietze hun eigen kwaliteit van leven beoordelen. Hieruit blijkt dat patienten met Tietze hun kwaliteit van leven beoordelen met gemiddeld 61.4 punten uit een totaalscore van 100 punten. Dit is beduidend lager dan de kwaliteit van leven van de algemene Nederlandse bevolking.

Nieuws

Latest news

Aanmelding ALV en deelgenotendag zaterdag 20 april 2024

Het komt er weer aan… de Algemene Ledenvergadering en deelgenotendag! En wel op zaterdag 20 april a.s. van 10.00 – 17.30 uur bij Corpus in…

De Arbeidsparticipatietool en de Studietool zijn weer in de lucht

De arbeidsparticipatietool Na een tijdje uit de lucht te zijn geweest, is de arbeidsparticipatietool weer beschikbaar, zie Arbeidsparticipatietool – Samen bouwen aan participatie Waarom? Mensen…

Helpt u mee meer te begrijpen over pijn en vermoeidheid bij reuma?

VUL DAN ONDERSTAANDE VRAGENLIJST IN Link: https://encuestas.ugr.es/index.php/969443?lang=nl Onderzoekers en patiënten uit Europa onderzoeken factoren die pijn en vermoeidheid beïnvloeden bij reumatische aandoeningen. Het invullen van…

NHPR en ReumanetNL

De Nederlandse Health Professionals in de Reumatologie is een vereniging van ongeveer 500 leden van de Nederlandse health professionals in de reumatologie. Onderdeel hiervan is…

Back To Top